31.03.2009 21:01

Žofčino Dvorečkovské esperanto

 

Ahoj všem, v mrazivém počasí Vám posílám Žofčino Dětské Zpravodajství o Zimním Dvorečkovém Životě.
 


 

Dnes jsem si dala za úkol napsat za Dvoreček jeden (neboli Krátký Článek) o ZD (Zimním Dvorečku) a zároveň Vás naučit základům Dvorečkovského hatla patla esperanta. Zkratky jsme s Eminou našly u maminky na stole na nejrůznějších papírech, tak snad jsme je použily správně. Tak s chutí do toho a je hotovo .
 

Pozorný čtenář našich vyprávění už ví, že v období Adventu se aktivita našich mamin stupňuje. Nemám na mysli to neustálé cvičení s koštětem a hadrem, které naše mamka piluje celý měsíc před Štědrým dnem, až je její sestava téměř dokonalá (aby s ní nakonec na veřejnosti nevystoupila), ale myslím všechna ta vyrábění, zpívání a další akce, kvůli kterým je program Dvorečku v prosinci tak nabitý. A protože jsou našemu D (Dvorečku) už 2 roky, vyzkoušeli jsme si, jak obstojíme v OK (Okresní Konkurenci) a přihlásili jsme se do soutěže „Děti zdobí stromečky“, kterou vyhlásilo Rodičovské centrum Domeček z Třebechovic pod Orebem. Naším úkolem bylo vyzdobit stromeček ručně vyráběnými ozdobami. Naše MM (Milé Mamky) daly hlavy dohromady a vymyslely STK (Slané Těsto Křupavé). Hned na posledním listopadovém (Dvorečkové Úterý) jsme jejich nápad ocenili, protože jsme se při vyvalování a vykrajování STK náramně zapatlali. Ale výsledné ozdoby byly tak povedené, že jsme na soutěži vybojovali v ostré OK druhé místo, za které jsme mimo jiné získali přehrávač cédéček. Děkujeme všem, kteří nás podpořili a ve všelidovém hlasování dali svůj hlas našemu stromečku.
 

Hned první prosincové bylo jak se patří slavnostní. Přišel nás totiž po roce zase zkontrolovat Mikuláš. A protože asi celý rok pečlivě sledoval, jak naše MM občas zlobíme, přivedl s sebou letos poprvé kromě milého andílka i čerta. Po chvíli jsme poznali, že je to ČD (Čert Dobrák) , takže jsme se přestali bát a celé Mikulášské nadílení jsme si jaksepatří užili. Nakonec se naši návštěvníci proměnili v MBA (Mikulášský Band Akustický), se kterým jsme si krásně vánočně zazpívali. Na památku jsme si ještě vyrobili papírového ČD. Další uteklo jako voda a my se zase museli vydat na CD(Cestu Domů) .
 

Příští úterý jsme se sice sešli v komorní sestavě 8 MM a 9 DVD (Děti Velmi Divoké), abychom se hned po secvičné několika základních VKV (Veselé Koledy Vánoční), pustili do vyrábění papírových postaviček do Betléma. Na velké šablony, které nám předkreslila teta Radka, jsme pomocí VB (Vodových Barev) nakreslili betlémské postavičky: Josefa, Marii, Ježíška, tři krále, andílky, selky, sedláky, domácí zvířata a dokonce i velblouda. Musíme poděkovat všem, kteří i když nepřišli na D, vytvořili postavy doma, takže se jich na Vánoční zpívání 23.12. sešlo velké množství, což naše MM velice potěšilo. Abych byla úplně OP (Objektivně Přesná) musím Vám prozradit, že teta Radka doma ty naše hatla patla výtvory  trochu hodně vylepšila, takže výsledek byl opravdu krásný. Pokud jste na Vánoční zpívání dorazili, tak mi určitě dáte za pravdu.
 

Čas na Dvorečku běží velmi rychle a než jsme se nadáli, bylo tu Vánoční . Ozdobami z STK jsme si ozdobili VS (Vánoční Stromek), MM na stůl vyrovnaly napečené cukroví, uvařily čaj a vánoční punč a večírek, teda spíš dopoledníček mohl začít. Zazpívali jsme si VKV, každé malé DVD dostalo dáreček a vzájemně jsme se naladili na blížící se svátky. CD jsme oddalovali, co se dalo
 

Leden a únor jsou na Dvorečku měsíce, kdy se střídáme na marodce a na horách a kdy po vánočním veselí všichni nabírají sílu na jaro. My jsme se s vervou pustili do VČE (Výtvarných Činností Estetických). V lednu jsme se podle nápadů tety Simči Š. vrhli na novou dvorečkovskou výzdobu. Teta nám ukázala 4 zajímavé techniky, jak s barvičkami pracovat: někteří z nás barvičky po papíře rozstřikovali brčkem (byli i tací z nás, kteří se snažili barvu z papíru vysrknout), další nabarvili provázky, které položili na papír a celé to otiskli na jiný papír; tiskali jsme bramborovými razítky nebo jsme masážními balónky rozmazávali barvu po papíře. MM nám všemožně radily a snažily se usměrňovat naše VČE, ale my jsme se nedali a techniky jsme všemožně kombinovali. Tolik špinavých a nabarvených DVD jste po hromadě ještě neviděli. Už se těším, až si naše výtvory vystavíme. V lednu jsme si stihli také namalovat trička; v únoru jsme zase vyráběli krásné obrázky ubrouskovou technikou a nebo kašírované benátské masopustní masky. Kromě VČE nezapomínáme ani na PC (Prckové Cvičení) a JZD (Jasavé Zpívání Dětí). Nedávno jsme při PC zažili opravdovou koulovanou a závody na lyžích a minule nás zase teta Petra vzala na výlet vlakem (jasně že jenom jako). Bylo to krásné. Ale nemyslete si, že na výlety jezdíme pořád jenom jako! Minulý týden jsme si zajeli do SJM (Solné Jeskyně Malé) v Hradci Králové. Moc se nám tam líbilo a MM taky, takže to určitě ještě zopakujeme.

Co se týče JZD tak musím napsat, že jsme si do Dvorečku přáli piano. A protože jsme asi úplně úžasné a hodné DVD, tak se tam jedno krásné černé piano objevilo. Hned jsme si u něho s tetou Petrou JZD  vyzkoušeli. V únoru jsme na Dvorečku přivítali trochu starší DVD z Německa, kteří nás naučili 2 cizí písničky. Bylo to zábavné, akorát všichni mluvili ještě hůř než já, tak jsem jim moc nerozuměla.
 

Loňský karneval jsem absolvovala u maminky v bříšku, ale ten letošní jsem si už ujít nenechala. V neděli 25.1. jsem se hned po krásném divadelním představení dětí ze školy spolu s ostatními piráty, lodníky, zvířátky a dalšími výletníky nalodila na karnevalovou loď DOBRODRUŽO. Spolu s kapitánem a jeho prvním důstojníkem jsme obepluli celý svět a užili jsme si spoustu legrace. Škoda, že spousta dětí chytlo mořskou nemoc ještě dřív, než vstoupili na loď. Přišli o prima hru na lodní signály, nemohli si zalétat spolu s racky ani zajít do lodního kasina; nepotkali Sandokana, Indiány ani uctivé Japonce. Snad příště naplánujeme karneval mimo chřipkovou epidemii. Pro nás, co jsme ale plavbu přečkali ve zdraví, to byl báječný zážitek.
 

A protože naše MM chtějí být IN (Intelektuálně Na výši), měli jsme na Dvorečku také 2 VZP (Velmi Zajímavé Přednášky) – jednu o finančním plánování a poradenství a druhou o novinkách v daních.  Nerozuměla jsem ani slovo, ale maminky pořád opakovali slovo „krize“. Rozhodla jsem se teda  proti krizi bojovat – nechávám se chovat od ostatních tet, přitom se tvářím jako andílek, aby přišly na to, jak je to krásné mít miminko. Aby se zkrátka Dvorečku ta celosvětová krize vyhnula a nemuseli jsme ho zavřít.
 

Proto připomínám, že naše je plné VČE, JZD, VZP i PC. Tak neváhejte a přijďte mezi nás. Tak to je ve zkratce všechno .
 


 

Vaše Žofka
 


 

A co dál?

Pravidelný program na březen a duben naleznete na vyvěšených plakátcích.
 


A něco navíc:

2.-4.4.2009  – Jarní bazárek
 

5.4. 2009 -  Výtvarné odpoledne - smaltování
 

30.4.2009 – Čarodějná škola kouzel – II. Ročník
 

31.5.2009 – Divecký orienťák – aneb slavíme dětský den
 


 

Všechny rodiče na mateřské dovolené, před ní i po ní zveme mezi nás každé úterý od 9 – 11 hodin v Kulturním a spolkovém domě v Černilově (Stará škola). Bližší informace na našem webu www.cernilov.cz/dvorecek, resp. na vyvěšených letácích. Dotazy rády zodpovíme na e-mailové adrese dvorecekcernilov@seznam.cz.


Děkujeme Martinu Moravcovi a Radimu Žárskému za perfektní moderování Karnevalu, paní Daně Jágrové za zajímavé povídání o finančním plánování.


Speciální poděkování patří také Petře Moravcové za vše, co pro Dvoreček udělala a nebylo toho zrovna málo!  Petra se  po 3 roky starala o návrhy plakátků, diplomů, webových stránek, vedla zpíváníčko, cvičeníčko, říkadla, podílela se s manželem Martinem na všech jednorázových akcích pro veřejnost (Karneval, Čarodějnice, Černilovská dýně, Drakiáda, Rodinný výlet, Kuličkový dětský den, Průvod broučků...). K úspěšnému výstupu z rodičovské dovolené  blahopřejeme!



Jana Horáková

—————

Zpět