20.09.2009 11:40

Dvoreček je když...

Dvoreček je když….

 

Zdravím všechny čtenáře!

            Když jsem minule psala Dvorečkové zpravodajství, čekal nás na Dvorečku už jen jeden měsíc do prázdnin. Ale to byste nevěřili, co všechno jsme za ten měsíc stihli! Poslední květnovou neděli jsme oslavili Den dětí v diveckém lese, kde pro nás Nikola Hronešová připravila oblíbený ORIENŤÁK. Kvůli špatnému počasí se nás moc nesešlo, kdo ale v mokrém počasí dorazil, byl určitě nadšený.

            První červnové úterý jsme vyrazili na výlet do nedalekých Libřic. Simča Šafránková pro nás připravila putování po Libřicích, během kterého jsme plnili spoustu úkolů, luštili šifry a viděli spoustu zvířátek. I když jsme v poklidných Libřicích vzbudili pěkné pozdvižení (průvod kočárků tu nemají každý den), žádnou ostudu jsme tam, myslím, neudělali.

            Hned další úterý jsme se na Dvorečku pustili do výtvarničení. Jako každý rok i letos jsme se chtěli zapojit do soutěže Černilovská paleta. A protože letos bylo téma „Bubáci a hastrmani“ vytvořili jsme takovou dvorečkovou „rybí velkolíheň“. Radka Š. udělala doma úplně hastrmanského hastrmana, který nad tím vším dohlížel. Všichni jsme se ho báli, tak musel čekat v šatně na okně. Abychom si ho udobřili, udělali jsme mu každý za sebe hrneček na dušičku. Náš hastrman se porotě líbil a tak jsme obsadili 3. místo. Už se těšíme na příští rok.

            Červen, to je měsíc, ve kterém naši starší sourozenci a kamarádi vyrážejí se školou a školkou na výlety. A aby nám to nebylo líto, vymyslely pro nás mamky výlet do častolovické mini zoo. Věřte, nevěřte, to byla zase parádní akcička. Sice pan výpravčí v Častolovicích málem spadl do kolejiště, když uviděl tu kolonu kočárků, ale na cestu nám popřál hodně štěstí a pomohl nám vyšplhat i s kočárky do toho vysokánského rychlíku. Tedy mě ne, já jsem jela s Vendou a našimi maminkami jako doprovodné vozidlo se spoustou kočárků a batohů v kufru auta. Brečeli jsme na střídačku, aby nebylo maminkám líto, že se chvíli slyší a chvíli ne. V Častolovicích jsme si prohlédli zvířátka, protáhli se na dětském hřišti a prošli se krásně kvetoucím parkem. Zmrzlinka a společné foto byly sladkou odměnou na závěr.

            Týden po našem výletničení jsme vyrazili na exkursi do černilovské hasičárny, kde pro nás hasiči připravili naprosto úžasnou ukázku hašení hořícího auta. To jsme tedy koukali s otevřenou pusou. Pusu jsme zavřeli až na konec prohlídky, když nám do ní nacpali výborné bonbóny a lízátka. Z hasičárny jsme se přesunuli na nedaleké hřiště, kde jsme si trošku zařádili a zasoutěžili.

            Předposlední předprázdninový dvoreček jsme zpívali u klavíru s Péťou Moravcovou, která potom maminkám vysvětlovala, jaké to je ve školce a jak to mají s námi zaonačit, aby se nám tam líbilo. Já mám na školku ještě čas, tak jsem pozorovala maminky, které stihly poslouchat přednášku a ještě malovat obrázky na sklo nebo lepit ubrousky. Zkrátka, naše mamky dokáží dělat spoustu věcí najednou a ještě se na nás usmívat.

            Poslední červnový den jsme si užili parádní Dvorečkovou slavnost na konec školního roku. Abychom si závěrečný piknik a průvod „Černilůvkem“ (jak říká moje sestřička Emina) pořádně užili, přestrojili jsme se všichni za červené Karkulky a za myslivce. V košíčkách jsme měli napečené bábovky, malinovku a spoustu dalších dobrůtek. Možná jste nás potkali, jak jsme si to vyšlapovali cestou od obecního úřadu na katolickou faru, kde pro nás mamky nachystaly divadlo, jak jinak než pohádku „O červené Karkulce“ a pasování Dvorečkářů na školáčky, i když zatím jen v mateřské školce. S Dvorečkem se loučil Honzík Doubrava, Daneček Hroneš, Hanička Jelínková, Adámek Kalista, Kuba Moravec, Lenička Šafránková a Anička Pavlová. Tak kamarádi ahoj!

            Protože mamky pořád ještě nepochopily, že i přes prázdniny bychom chtěli mít Dvoreček, sešli jsme se na Dvorečku zase až v září. První úterý bylo takové oťukávací, hlavně mamky zjišťovaly, jestli se některá z maminek, hlavně nově příchozích, přes prázdniny naučila na piáno. Nikdo se nepřiznal, tak jsme si ve žluté místnosti jenom zopakovali říkanky, které jsme se naučili už vloni (Leze žába po žebříku, Koulela se ze dvora, Leze leze brouk a spoustu dalších) a hned po tom jsme se vrhli na slavnostní dort, který upekla Pavla Dohodilová. Mňam, ještě teď máme boule za ušima. Pak nám naše nová vrchní výtvarnice Hanka Kalistová ukázala, jak si máme natiskat prázdninové obrázky. Prostě, jsme do dalšího Dvorečkového roku skočili po hlavě a bez rozmýšlení.

            Další zářijový Dvoreček měl název „Draci a dráčata“ a povídali jsme si na něm o pouštění draků, protože se blížila Černilovská Drakiáda. Mamka si pro nás připravila několik nových podzimních básniček a pak se zdobily perníkoví draci, které upekla Bohdana Pavlová, a připravoval se bonbónový déšť. Jůůů, to jsme se na tu Drakiádu začali pěkně těšit.

            Tak to vidíte, na Dvorečku je pořád co dělat. Mamky mají nové a nové nápady, takže se ve čtvrtém dvorečkovém roku máme na co těšit. V létě u vody se mojí maminky ptala jiná maminka, co že to vlastně ten „Dvoreček“ je. Já už vím, co bych jí odpověděla: „Dvoreček je, když je s mamkami velikánská legrace.“

 

            Vaše zvídavá zpravodajka Žofinka

 

 

A co nás čeká dál?

 

6.10.     Chystáme Černilovskou dýni

13.10.   Dýňová šipkovaná

20.10.   Odlitky ze sádry

27.10.   Okenní vitráže

 

3.11.    Návštěva černilovské knihovny

10.11.  Čajový a bylinkový Dvoreček  

24.11.  Přichází Advent - adventní dekorace

 

Jednorázové akce:

11.-14.10.         Černilovská dýně - statek u odbočky na Librantice

5. - 7. 11.          Podzimní bazárek - v KSD

20.11.              Přednáška D.Antoníčkové - Principy života – od 19 hod. v KSD. Vstupné 30 Kč.

21.11.               Dílna na výrobu smaltovaných šperků 17.00 – 22.00 vede Bóďa Pavlová. Vstupné 30                         Kč + příspěvek na materiál.

29.11.               Průvod broučků - sraz v 15:30 hod. před KSD

23.12.               Živý betlém

 

Všechny rodiče na mateřské dovolené, před ní i po ní zveme mezi nás. Opět se budeme scházet každé úterý od 9 – 11 hodin v Kulturním a spolkovém domě v Černilově. Bližší informace na našem webu www.kmdvorecek.webnode.cz, resp. na vyvěšených letácích.

 

Organizujeme i další odpolední aktivity pro děti:

Angličtina pro děti –        Čt 12:45 – 13:45 (děti 4-6 let), pí. Jana Žárská

                                    Čt 13:50 – 14:50 (děti 6-8 let), pí. Jana Žárská

Keramický a výtvarný kroužek (děti 4-7 let) –        Po 16 – 17.30 h, pí. uč. Blatníková

                                                                        St 15 – 16.30 h, pí. uč. Blatníková

 

—————

Zpět