05.10.2008 00:00

Černilovská dýně

 

Už je nejvyšší čas!!!


Pokud jste tak ještě neučinili, zajděte do zahradnictví a zasaďte si semínko dýně. Pak už stačí jen zalévat a hodně chválit a dýničky porostou jako z vody...Co nevidět tady bude zase podzim a s ním naše soutěž Černilovská dýně.


__________________________________________________________


Článek z roku 2008, který vyšel v Hradeckém deníku.


Možná znáte nějakou vesnici či městečko, kde takříkajíc "chcípnul pes"
a nic moc se tam neděje. Je dobře, že to není případ Černilova, protože tak může být dobrou adresou k bydlení nejen Hradec Králové . Jednou z akcí, kdy se v Černilově právě něco dělo, byla 5.10. – 12.10. 2008 Černilovská dýně. Aneb výstava, při které se soutěžilo v kategoriích 1.největší dýně, 2. nejkurióznější dýně, 3. nejhezčí dýňový výtvarný počin, 4. dýňové kulinářské umění a 4. nejnápaditější využití dýně. Soutěžní výstavu uspořádal Klub maminek Dvoreček  a Klub dobré pohody Černilov (důchodci), za vydatné pomoci rodiny Horákových.

Na nedělní slavnostní vernisáž vyšlo úžasné slunečné podzimní počasí jak z lákavé reklamy.  Podle předpovědi počasí mělo právě pršet a být krapet nad nulou – pak by na vernisáž a slavnostní vyhlášení výsledků soutěže přišli ale pravděpodobně jen organizátoři, doufejme že porotci a nejotrlejší nadšenci. Naštěstí tentokrát meteorologové neměli pravdu a tak účast na vernisáži byla hojná. Během vernisáže mohly děti stavět pyramidu z ozdobných dýní, vyzkoušet hod dýní do dálky, trefovat se na cíl, skákat od dýně k dýni, vyrábět zvířátka z kaštanů či malovat dýně. Klub dobré pohody se postaral o polní kavárnu „U dýně“, jejíž sortiment šel doslova na dračku, za chvíli bylo téměř vyprodáno! Návštěvníci výstavy obdivovali nádherné exponáty a to jak ty přírodní, tak ty umělecky dotvořené. Byl čas popovídat se sousedy nebo se jen tak vyhřívat na sluníčku a kochat se záplavou sytých barev dýňové úrody.  Jsme moc rádi, že se do výstavy zapojili nejen černilováci, ale také soutěžící z Libřic, Výravy, Újezda, Librantic a Hradce Králové.


A výsledky?

Kategorie největší dýně:

1.Karolínka Svobodová - Černilov

2.Hrbkovi - Výrava

3.Verunka Holečková - Černilov


Kategorie Nejkurióznější dýně:

1.Iveta Holečková - Černilov

2.Prokešovi - Černilov

3.Iva Kupková - Černilov


Kategorie Nejhezčí dýňový výtvarný počin:

1.Michaela a Martin Zemánkovi

2.Štěpánka Kovářová – Hradec Králové

3.paní Hejcmanová – Újezd


Kategorie Dýňové kulinářské umění:

1.Iveta Holečková – Černilov

2.Pavla Dohodilová – Černilov


Kategorie Nejnápaditější využití dýně

1.Žárští – Černilov

2.slečna Stránská a sl.Jirásková

3.Šafránkovi - Libřice


Speciální cena za dekoraci byla udělena panu Cejnarovi.


Děkujeme Horákovým za propůjčení pozemku, ceny pro vítěze
a přípravu výstavy, odborné porotě ve složení: pan starosta Javůrek, paní Jirásková a paní Rychtaříková, Klubu dobré pohody za skvělou polní kavárničku, panu Hálkovi (fy RTH) za sponzorský tisk diplomů, dětem a paní učitelkám z černilovské MŠ a ZŠ za výtvarná díla, panu Cejnarovi za stan
a ozdobnou vozovou hradbu, Martinovi Moravcovi za moderování vernisáže, Kalistovým za věnování spousty nádherných okrasných dýní, Janě Horákové za dýňové recepty, černilovským fotbalistům za propůjčení stolů, taťkům z klubu taťků Chlíveček za stěhovací služby a všem, kdo jakkoliv přiložili ruku k dílu, zúčastnili se soutěže a přišli se podívat!

—————

Zpět